dijous, 2 de juny de 2011

Stellarium


Malgrat que no és una aplicació que tractem a les classes, el Stellarium és una magnífica peça de programari (lliure). M'he animat a comentar-lo aquí arrel de la visita que la comunitat de l'AFA la Seu vam fer a les impressionants instal·lacions del Centre d'Observació de l'Univers del Montsec, prop d'Àger. En el taller de constel·lacions se'ns va presentar aquest programa i em va semblar molt interessant.

Si s'hi introdueixen les coordenades geogràfiques d'un lloc (p.e., les de la Seu, segons la Viquipèdia, són 42° 21′ 24.14″ N, 1° 27′ 34.77″ E), el programa ens mostra el cel a qualsevol hora, amb la possibilitat d'apagar el Sol si és de dia. Cadascun dels més de 120.000 estels que es poden mostrar contenen informació sobre les seves característiques, i també de les 88 constel·lacions "oficials".

Ideal per posar-se a l'aire lliure una nit i contemplar el cel (amb l'ordinador al costat!).

Podeu descarregar el Stellarium per a diversos sistemes operatius, en català, des d'aquest enllaç. La distribució educativa de programari lliure GNU/Linux, Linkat,  promoguda pel Departament d'Ensenyament, ja inclou aquesta aplicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada